Eerste blad    Vorig blad    Blad 22 van 129 bladen Volgend blad    Laatste blad

318 Reformatie **
 
Gezocht op internet: reformatie?
De reformatie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [ref?r'ma(t)si]
Verbuigingen: reformatie|s (meerv.) hervorming die als doel heeft dat iets weer wordt zoals vroeger de Reformatie (hervorming van de kerk in de zestiende eeuw die tot het protestantisme geleid he...
Godsdienstige beweging in de zestiende eeuw onder leiding van Maarten Luther en Johannes Calvijn.
De invloed van de Reformatie strekt zich uit over vele landen en is tot op de dag van vandaag merkbaar in kerk en samenleving.
Verwijst naar de periode van de religieuze revolutie die plaatsvond in de christelijke kerk van Midden- en Noordwest-Europa in de 16de eeuw, die tot doel had de doctrines en gewoonten van de Rooms-katholieke kerk te hervormen en die de grondslag vormde voor het Protestantisme.
De stijl kenmerkt zich door een verandering van het begevingsrecht van d...
Hervormingsbeweging in het christendom in de zestiende eeuw, die tot een scheuring in het westerse christendom leidde, voornamelijk veroorzaakt dor de innerlijke verzwakking van de katholieke kerk in de context van politieke, sociale en culturele ontwikkelingen aan het begin van de nieuwe tijd, met als gevolg dat het absolute geestelijke gezag van ...
De religieuze beweging in het begin van de 16e eeuw die ten doel had hervormingen in de rooms-katholieke kerk tot stand te brengen en leidde tot de oprichting van protestantse kerken.
Kerkhervorming 16de E : ontstaan protestantisme
Ook: Hervorming
Religieuze beweging waarbij de het rooms-katholieke geloof werd ingewisseld voor een protestantse leer.
In de Nederlanden was dit voornamelijk de leer van Calvijn.
Sinds 1568 waren de Nederlandse gewesten in opstand tegen hun landsheer Filips II koning van Spanje.
Dit viel samen met een over Noord-Europa trekkende beweging tegen ...
Categorie: Geschiedenis In 1500 was vrijwel iedereen lid van de katholieke kerk.
Wat niet betekende dat iedereen tevreden was met die kerk.
Somige vorsten hadden een oog laten vallen op haar rijkdom.
Andere mensen hadden dan weer kritiek op de levenswijze en onwetendheid van heel wat geestelijken of op de verkoop van aflaten, een systeem waarbij afg...
Let op: Spelling van 1858 réformation, Fr., hervorming, verbetering, zuivering eener zaak door afschaffing en verwerping van het verkeerde en gebrekkige; bijzonder de kerkhervorming of godsdienstverbetering door Luther, Calvijn en anderen, in de eerste helft der 16de eeuw en later, daargesteld, door he...
Let op: Spelling (deels) uit 1864: v. (...ën), verbetering [inzonderheid] wat de kerk en de eeredienst betreft), geloofszuivering; de -, de kerkhervorming (in de 16e eeuw).
*...MATOR, m. (-en), hervormer, geloofszuiveraar.
*...ME, v. om-, vervorming, verbetering; afdanking, ontslag (van militairen); op - (buiten dienst) stellen.
Hervorming; vernieuwing;
Inzonderheid benaming van de in de 16de eeuw begonnen kerkhervorming waaruit de protestantse kerken zijn voortgekomen
Begrippenlijst: Reformatie - Zie hervorming.
Belangrijke hervormers waren Luther en Calvijn.
Kerkhervorming in de zestiende eeuw, waarbij het vroegere als beter werd beschouwd vb:
Tijdens de Reformatie scheidden de protestanten zich af van de katholieken
Hervorming
1) Hervorming 2) Kerkhervorming
Lat. reformatio, verandering, vernieuwing; de door de stellingen (1517) van Martin Luther (1483-1546) en de daaropvolgende disputaties van Heidelberg en Leipzig in gang gezette beweging tot vernieuwing van do rooms-katholieke Kerk, die na heftige theologische conflicten uiteindelijk leidde tot opheffing van de westerse kerkelijke eenheid en het on...
Beweging in het Europese Christendom die in de zestiende eeuw heeft geleid tot het ontstaan van de nieuwe kerkvormen van het Protestantisme .
Een diepe religieuze heroriëntatie door een nieuwe uitleg van de bijbel, en in nauwe samenhang met de culturele, staatkundige en sociaaleconomische veranderingen in die tijd.
Werd in sterke mate bepaald...
Kerkhervorming in de zestiende eeuw
De Protestantse Reformatie was het 16de-eeuwse schisma binnen het westerse christendom, dat ingezet werd door Maarten Luther, Johannes Calvijn en andere vroege protestanten.
Het startpunt van de Reformatie wordt traditioneel in 1517 gesitueerd, wanneer Maarten Luther zijn 95 stellingen uithangt aan de deur van de Slotkerk te Wittenberg.
In dit dis...
De reformatie was een cruciaal omslagpunt in de kerkelijke geschiedenis die plaatsvond in het begin van de zestiende eeuw.
Door de inzichten van godsdienstgeleerden Luther en Calvijn kwam er een keerpunt in de eeuwenlange hegemonie van de katholieke kerk.
Dit was voornamelijk aan de orde in de noordelijke delen van Europa, waaronder ook (het noorde...
Ingrijpende vernieuwing (toon de herkomst via de etymologiebank)
Kerkhervorming
Jaar van herkomst: 1595 (WNT )
De rooms-katholieke reactie op de protestantse Reformatie, die was ingezet door de Duitser Luther en de Zwitsers Calvijn en Zwingli alsmede de ontwikkelingen in Engeland (de Anglicaanse kerk en het puritanisme). Dit uitte zich in het tegengaan van administratieve misstanden en herziening van de ritus, die vanaf het concilie van Trente stabiel bleef...
Rooms-katholieke reactie op de door Luther in 1517 ingezette reformatie. Het Concilie van Trente, dat met tussenpozen van 1545 tot 1563 duurde, nam een groot aantal interne hervormingsbesluiten als tegenwicht tegen de buitenkerkelijke reformatie en stimuleerde de verfaaiing ...
Verwijst naar de periode van de beweging voor vernieuwing binnen de rooms-katholieke kerk na en tegen de protestantse Reformatie in de 16de en vroege 17de eeuw in Europa, vanaf het pontificaat van Paulus III (1534-1549) en het eerste Concilie van Trente (1545). De stijl van deze periode wordt bepaald door een intense, autoritaire religiositeit en g...
De zelfvernieuwing en hervorming in de rooms-katholieke Kerk, na de protestantse reformatie in het begin van 16de eeuw, waarmee gepoogd werd de invloed van het protestantisme te bestrijden.
Ook bekend als de katholieke reformatie.
De grondslagen hiervan werden geformuleerd en aangenomen op het Concilie van Trente (1545-1563).
Hervormingsstreven in en binnen de rooms-katholieke kerk, ontstaan als reactie op en ter bestrijding van de protestantse reformatie.
Op het concilie van Trente (1546-1563) werden belangrijke aanzetten hiertoe gegeven.
Tegen de hervorming gerichte beweging 2) Tegenreformatie
Een in de 19de eeuw door de Duitse historicus Leopold von Ranke ingevoerde periode aanduiding voor het tijdperk na de Reformatie, dat wordt gekenmerkt door de pogingen van de katholieke Kerk haar volle gezag te herstellen en de gebieden terug te 'veroveren' die ze aan het protestantisme was kwijtgeraakt.
Aan het eind van de 16de eeuw namen Maximil...
De Katholieke Reformatie, Katholieke Hervorming of Contrareformatie was de hervormingsbeweging binnen de Katholieke Kerk die aanving tijdens de 16e eeuw.
Zij was deels een fenomeen van innerlijke restauratie waarvan de aanzetten reeds terug te vinden zijn in de 15e eeuw en deels een reactie op de protestantse reformatie, die was ingezet door de Du...
Bron Internet.
In het kort:
Reformatie, tijdperk van hervorming.
Aanvangstijd anno 1517.
Eindtijd heden.
Soms wordt er iets ondernomen tegen ongelijkheid.
Het krijgt van anderen een naam.
Maar gezamenlijk dezelfde definitie maken dat is lastig.
Zou nog vrede kunnen hebben met twee definities.
Er zijn nou eenmaal links- en rechtsomdraaiende mensen.
[RTV 2017]

 
Relatie 1517 met Selectie periode Hillegondakerk *** (zie 608)
 

Eerste blad    Vorig blad    Blad 22 van 129 bladen Volgend blad    Laatste blad